Megjelenik: Anyrok alkonya

Címkék

Lectori salutem,

Tisztul az ég Ynev végeláthatatlan birodalma felett. A közösen megalkotott világ krónikáinak jövője biztosítottnak látszik. A jogi és financiális alapok megszilárdulását követően az irodalmi és szerepjáték – háttér is körvonalazódik.
A hagyományokat, az eddig leírtakat tiszteletben tartva új utakon indulunk el.
Új szerzőkkel.
Ynev világa mindenkit vár, aki elfogadja, hogy a chapmani örökség többet érdemel igénytelen modul – átiratoknál. Boomen teremtő képzelete, Renier expresszivitása nem lehet ugyan követelmény, ám az ifjú tehetségek kifejezetten ígéretesek.
Leendő íróink és a Tiberius nevével fémjelzett, hivatalos fejlesztőgárda egyaránt azon fáradoznak, hogy Ynev világát és a hozzá kapcsolódó MAGUS – szerepjátékot ismét a minőség tegye keresetté.
Megújulás és egységes világkép iránti igényünket fejezi ki az új, Max által tervezett logo is. A regények kiadásához és az Ynev legnevesebb íróival együttműködő világfejlesztéshez a rendszeres kiadvány – megjelenés ugyanúgy hozzátartozik, mint a korrekt elszámolás.
Az Anyrok alkonya című novelláskötet – közös munkánk első, kézzelfogható eredménye – a könyvesboltokba kerül.

Celsior


Kattints a képre a VÉGLEGES nagyfelbontású változathoz


Marcus Flain – Pusztító

(részlet)

Kézjelemre rajokra, a rajok, szakaszokra oszlottak. Egy-egy szakasz sebesen felkapaszkodott a szomszédos házfalakra. A többiek kétsoros lándzsafalat alkotva várták az yrchek rohamát. Mögöttük íjászok, végül seregem maradéka. Harmada derék legényeimnek.
Láttam a futó alakokat a tetőkön, kezükben íj. A szélső házak felé haladtak. Egy ideig látszott a vörös derengésben kirajzolódó sziluettjük, aztán belevesztek a homályba. A maradék a gyilokjárókon térdelt, várva a beözönlők seregét. Valami megcsikordult a koponyámban, és rekedt üvöltés harsant köröttem.
Weila irgalmazz!
Az eleven csend elpusztult és szilánkokká robbant a némaság óvó varázsa: a rontás fagyos jégként mart a koponyámba. A fájdalom iszonyú volt, szemem előtt fekete karikák pattantak és vérbe borult az utcák képe. Megtántorodtam. Kezemet a fülemre szorítva próbáltam kizárni tudatomból a szörnyű hangot, de nem sikerült. Felkúszott a gerincemen, egyenest az agyamba. A többiek összeroskadtak mellettem, szájuk némán üvöltött, kifogyott tüdejükből a levegő.
Csecsemőpózba görbedtek a kíntól.
Körülfolyt az égető hangörvény, ezernyi szilánkkal mart belém is… de a vén tölgy még kitartott. Nem a büszkeség diktálta, nem is az otthon szeretete. Őseim emlékének tartoztam annyival, hogy egyenes gerinccel haljak meg.
Aztán, amilyen hirtelen jött, vége is szakadt. Nem tudtam volna megmondani, meddig tartott, egy szívdobbanás volt-e vagy hosszú percek. Nem számított.
Hirtelen üvöltött a fülembe a csata. Harcosaim nyögve, hörögve birkóztak a gyengeséggel. Dübörgött, sivított és ordított a világ. Fém csikordult kövön és csendült fémen. Recsegve roskadt be mellettem egy égő háztető. Döngő léptek közeledtek. Lihegve szedtem a levegőt. Homályosan láttam, hogy a torlasz helyén már csak néhány forgács repked, és a szürke kavargásban hatalmas páncélos sziluettje bontakozik ki. Jobbjában földre támasztott pallos, balja ellentmondást nem tűrően lendül előre. Felénk.
– Ébresztő! – ordítottam. Csaknem összeestem, a hang szinte minden erőmet felemésztette. Belerúgtam az egyik harcosomba, hogy gyorsabb mozgásra ösztökéljem, amikor észrevettem, hogy halott. Átléptem és a kapu felé fordultam, ahonnan a roham jött.
A többiek merev tagokkal, földre szegezett tekintettel tápászkodtak fel. Gépies mozdulatokkal keresgélték fegyvereiket. A végletekig kimerültek: élet, vagy halál, mindegy volt már nekik.
– Mozgás! – rántottam talpra az egyik hamuszürke arcú katonámat. – Pusztítani vagy meghalni!
Talán mindennapos megpróbáltatások edzették őket keményre vagy a hangom vetekedett a hatalomszavak erejével – sosem fogom megtudni. Mire a támadók rohama elért minket, újra felállt a lándzsafal. A nyílzápor elmaradt, az erejüket meglelő harcosok magányos célpontokra vadásztak. Kevés sikerrel. Az elszórtan elhulló támadók nem törték meg rohamot.
Rengett, döngött a föld a több mázsás yrch behemótok alatt. Üvöltésük hullámzó kórus, amelybe acsarkodó morgás vegyült – akár a vérszagtól megvadult farkas-horda. Ezek nem legyőzni akartak minket. Szétsajtolt hulláink gőzölgő mocskában akartak dagonyázni.
Azt már nem!
Megvetettem lábam az utca kövén. Pillantásom kézfejemre tévedt: kifakultak rajta a foltok és kisimultak a ráncok, ahogy megszorult a fegyver markolatán. Keserű mosolyt csalt elő az idő múlásával dacoló illúzió. Mindig tudtam, mit kell tennem. Minek halogatni az elkerülhetetlent.
Shak-syss! – suttogtam és láttam, hogy néhányan oldalra kapják a fejüket. A Pusztítók titkos nyelve százhét szóban ismerte a halál megannyi formáját. Az imént elhangzott azon kevesek közé tartozott, amely a külvilág számára is ismertté vált. Nem véletlenül.
Mellvértem griffmadarának szemében azúrfény gyúlt és szétfolyt, végig a cirkalmas rajzolatokon. Megszorultak az illesztések, felszikráztak a fémcsapok a tagjaimon, és éles fájdalmat éreztem. A vért acélkarmai belém martak, eggyé vált velem és én vele.
Twal jeges lángot vetett a kezemben. Időn túli suttogás kél a gondolatok között. A Vas Litániája.
Eloltom a gyertyát.
A sötétben jobban látok.
Hisz a lelkembe nézek.
És az álom elragad.

Utolsó hozzászólások   [Ugrás a fórumhoz]

    Apokrif

    2003-04-27 14:52:25

    Sziasztok!

     

    Tudom, hogy jócskán lefutott már ez a topic, de azért bízom abban, hogy néhány illetékes még benéz néha. Végigolvastam a hozzászólásokat és az ennek kapcsán kialakult flémet, és nekem is lenne néhány megjegyzésem. Mivel a M.A.G.U.S.-hoz qtyaütő vagyok, csak abba a kérdésbe szólnék bele, amihez állítólag értek: a logóba. És ez ügyben nincs más választásom, mint osztani azok véleményét, akik elhibázottnak tartják ezt az új emblémát.

     

    Rögtön hozzáteszem: nem esztétikai kifogásaim vannak, nekem voltaképpen tetszik, ráadásul - mivel nem tartozom a könyv célközönségéhez - ez a véleményem nem releváns. Koncepcionálisan már lehetne boncolgatni, azt hogy mit "sugall", mi az "üzenete" (hozzáteszem: nem értek egyet Vickel abban, hogy jellegzetesen számítógépes hangulatú lenne: nekem inkább a '20-as '30-as évek tipográfiai dekonstrukcióját idézi, igen jól elegyítve mai kor vonalvezetésével, így összességében felhasználta azokat a kézenfekvő eszközöket - valami régi és valami új -, amelyek egy ilyen arculatváltásnál hatékonyak lehetnek). Bár ez ügyben se tudok kifogásokat megfogalmazni, úgy érzem, az illetékeseknek érdemes lenne csak azután elvetni a közönség soraiból hallatszó elégedetlenkedést, ha valóban komolyan átgondolta.

     

    Az új emblémát, funkciójában tartom rossz ötletnek, de e téren komoly aggályaim vannak:

     

    1) Celsior: azt írtad, többen közületek képzettek PR-kérdésekben, s így nyilván pontosan tudjátok, hogy egy bevált logót, csomagolást kizárólag akkor szabad megváltoztatni, ha ezzel egyidőben képesek vagytok olyan széleskörű PR-tevékenységet folytatni, mely legalább a korábbi fogyasztóréteghez eljut. Bár talán ezt a kampányt még el sem kezdtétek, az ami eddig ez ügyben történt, tartok tőle, nem lesz elég. Ezen az oldalon, szvsz a témában kialakult flém volt az, ami a legtöbb publicitást adta az arculatváltásnak...

     

    2) Az új logó nem eléggé olvasható. Ez, sajnos, ténykérdés. Voltaképpen ez nem lenne gond, hiszen a M.A.G.U.S. immár olyan jelentős múlttal rendelkezik, ami teret enged egy dekonstrukciós folyamatnak, ám ennek is megvannak a maga szabályai, bevált és követendő módszerei (lásd pl. a Pepsi-logót, vagy Lupton és Miller könyvének vonatkozó kitéteit), ezeket - gondolom - nem kell bemutatnom, és arra sem kell kitérnem, hogy ez az embléma miért nem felel meg e követelményeknek.

     

    3) Az új logó nem eléggé feltűnő. Ez - az előző ponttal karöltve, és a magyar könyvterjesztési gyakorlatot figyelembe véve - tapasztalatom szerint azt fogja eredményezni, hogy a könyv sajnos jó eséllyel el sem jut majd a kiskereskedőhöz. Magam is a diszkrét, szolid megoldások híve vagyok, de ezek sajnos ebben az országban, ilyen terjesztési struktúra mellett, egészen egyszerűen nem működnek. Ez nem spekuláció, hanem több éves, keserű tapasztalat. Mellesleg ez az a kérdés, ahol nagyon nem értek egyet Attilával: a logó, a megjelenés rendkívül fontos része a könyvnek, hiszen lehet bármilyen jó az a regény, ha nem jut el az olvasóhoz, akkor - tisztesség ne essék szólván - megette a fene az egészet...

     

    Végezetül két gondolat. Először: bár többször hangsúlyoztam már ezen a fórumon, hogy én itt magánemberként vagyok jelen (azaz nem a kiadót képviselem), s nincs ez másként most sem, kérlek benneteket, hogy az előbbieket úgy mérlegeljétek, mint olyasvalakinek a tanácsát, akinek azért van némi rálátása a kérdésre. Másodorban: távol álljon tőlem, hogy meg akarjam sérteni Maxot, nagy tisztelője vagyok - ahogy ezt már neki is többször elmondtam -, mégis azt javaslom neki, hogy ezúttal emelkedjen felül a művészi önbecsülésén, és hajtson fejet a piac kegyetlen törvényei előtt.

     

    Kollegiális tisztelettel és barátsággal kívánok jó munkát és sok sikert:

    Apokrif



    Vendég Anonymous

    2003-05-03 23:10:34

    Ugy velem, a logo egesz jol nez ki, bar Apokriffal teljes mertekben egyetertek... :)

     

    Ami a McDonaldsos, muanyag megjelenes vadjat illeti, nekem sokkal inkabb elf ekszerek vagy a Codex jutottak eszembe mint a Happy Meal...

     

    A MAGUS kifejezes rovidites volta szerintem maximalisan hanyagolhato. Igazabol talan elonyosebb is lenne elfelejteni, hogy valami Mirakulusan Adaptalodo Pisztolyok Sorrendje, vagy mi a "valodi" cim. Szerintem a Magus, mint magyar szo, sokkal kifejezobb es hangulatosabb... :)



    Mornambar

    2003-06-22 14:28:49

    Nekem nagyon tetszik, főleg azok, melyeket M. Flain követett el. Kicsit nagyon novellás, vagyis ködös, stb. De jó!



    Mornambar

    2003-07-09 18:11:27

    Tényleg, Gorbannal mi lett?

    Nem igazán vettem észre...

     

    Sztem a vége már nem lett jó... de a 85 marad!



    Vendég _Sonor_Maganor_Praedarmon (NPC/N

    2008-04-22 19:26:56

    Üdv!

     

    A könyv tetszik nagyon. Azon a kis izén a jobb felső sarokban szvsz fölösleges volt változtatni, ráadásul nem is tetszik. Mért nem volt jó a régi?

     

    A könyvet értékelem




belépés jelentkezz be    

Back to top button