Auralátás

Címkék

Kiegészítő képzettség a M.A.G.U.S. zöld könyvéhez az Új Tekercsek alapján

Az aurát látni egy dolog. Aki egyszer kinyitja a harmadik szemét, az óhatatlanul látja a másik auráját, hiszen aurája minden olyan lénynek van, akinek van asztrál- és mentálteste. Az aura e két test kivetülése az anyagi síkra. De kihámozni az aura formájából, örvénylő színeiből a lelkiállapotot, az már egy tudomány, amelyet el kell sajátítani. Az auralátás mesterei minden bizonnyal Pyarron mágusai, de sok tudósa él Yneven, akiktől elsajátítható.
Az auralátás mindazonáltal nem könnyű feladat. Egyszerű pillantással még a mesterfokú alkalmazó sem képes mindent megállapítani. Játéktechnikailag ez annyit tesz, hogy minél több időt fektet a vizsgálatba az auralátó, annál összetettebb lesz az eredmény. Az auralátás igen összetett, az aura minden jellemzője igen fontos: a mérete, az alakja, a színei, a mintái, stb. Ezért fontos az, hogy az auralátó mennyi időt tölt el a vizsgálattal. Például egy pillantás még a mesterfokú használó számára is csak az alapvető árnyalatot, és egy nagyon feltűnő, konkrét színt (ami az alanyt leginkább foglalkoztatja abban a pillanatban) lesz képes megkülönböztetni. Ugyanakkor 10 percnyi vizsgálódással még egy alapfokú auralátó is sok hasznos apróságot találhat.

Az auralátás kimerítő is. Minél tovább vizsgálódik a képzettség használója, a (harmadik) szeme annál inkább elfárad. Ez annyit tesz, hogy képtelen egymás után több alanyt megvizsgálni, pihennie kell (kivéve, ha mindenkit csak egy pillantásra méltatott). Játéktechnikailag: az auralátó annyi percig képes vizsgálódni, amennyi az Akaratereje. Az már rajta áll, hogy ezalatt egy embert, vagy egy egész fogadót pásztáz végig – persze az eredmény is más lesz. Utána azonban mindenképpen pihennie kell k6 órát, mielőtt újra használja a képzettséget.
A képzetlen, ám harmadik szemét kinyitó egyén az aurában képtelen felismerni a színeket a kavargásban. Néhány árnyalatot (világos-sötét) képes felfedezni, és gyakorlással ezeket el is tudja különíteni egymástól, de messze jár még az alapfokú auralátótól. Igazán csak akkor válik auralátóvá, amikor a konkrét színeket is képes már elkülöníteni.

Af: 10 Kp
Az alapfokú auralátó már képes a konkrét színeket megkülönböztetni, amelyek a pillanatnyi érzelmeket, futó gondolatokat jelentik. Valamint az aura alapvető árnyalatával is tisztában lesz, ami a karakter hozzávetőleges jellemét adja meg (ez elég árnyalatlan, tehát azt nem tudja megkülönbözetni, hogy Élet-Káosz vagy Káosz-Élet a jellem). A képzettség alapfokú elsajátítására minden karakter képes, kasztmegkötés nélkül. Ennél tovább azonban nem tanulhat bárki.

Mf: 40 Kp
A mesterfokú auralátó minden kis árnyalatot, fodrot, örvényt és felbukkanó színt értelmezni képes az aurában, amelyet vizsgál. A képzettség ezen fokát csak a varázsló és a pap alkaszt képviselői tanulhatják meg, ugyanis használatához erős koncentráció kell a nyitva tartott harmadik szemmel, valamint minimum 14-es Akaraterő. Az auralátó a vizsgálat hosszúságától függően megtudja az alany pontos jellemét az ET-ben leírtaknak megfelelően (manticore, unikornis, stb.), ha van neki, akkor a kasztját, hosszú távú terveit, mélyen meggyökeresedett eszméit, tartós érzelmeit. Ha az auralátó megfelelően gyakorlott mesterségében, az alany kiszámíthatóvá válik számára.

***

Alaptónus:
A jellemet adja meg. Az alapfokú auralátó csupán az egyes kategóriák közt képes különbséget tenni, a mesterfokú azonban mindet el tudja különíteni egymástól.

1 Tündöklő Unikornis (Élet)
  Ragyogó Kerub (Élet, Rend)
  Fénylő Griff (Rend, Élet)
  Világos Sellő (Élet, Káosz)
2 Fénytelen Pegazus (Káosz, Élet)
  Fakó Draco (Rend)
  Tompa Traclon (Káosz)
  Szürkés Hastin (Rend, Halál)
3 Borús Krák (Halál, Rend)
  Homályos Démon (Káosz, Halál)
  Árnyas Kiméra (Halál, Káosz)
  Sötét Mantikor (Halál)

***

Az aura mérete:
A lélek korát adja meg. Az alapfokú auralátó csupán az egyes kategóriák közt képes különbséget tenni, a mesterfokú azonban mindet el tudja különíteni egymástól. A legtöbb ember kicsi méretű aurával rendelkezik.

1 Apró (Kb. 30-50 cm) Újszülött (500 évig)
  Kicsi (Kb. 60-80 cm) Gyermek (500-1000 év)
2 Közepes (Kb. 90-120 cm) Felnőtt (1000-3000 év)
  Nagy (Kb. 130-190 cm) Meglett (3000-6000 év)
  Hatalmas (200 cm fölött) Agg (6000 év fölött)

***

Az aura formája:
A foglalkozást, elhivatottságot, gondolati sémát, alapvető jellemvonásokat határozza meg. Az aura formája nem stabil, hiszen az aura nem holmi lepel, hanem valami burok, amely az alany teste körül a legerősebb, és egyre inkább halványodik, kifakul. Éppen ezért a formát az egyik legnehezebb megállapítani, alapfokú használó nem is képes. Azt még mindenképp hozzá kell tenni, hogy az aura formája az életkorral egyre stabilabbá, kivehetőbbé válik. Míg egy gyermek aurájának szinte nincs is meghatározható formája, egy idős emberé egészen jól kivehető.
Az alábbi formák a teljesség igénye nélkül állnak itt, természetesen oldalakon keresztül lehetne folytatni.

1 Váltakozó szélek Kardforgató
  Kivehető szélek Varázshasználó
  Puha szélek Nemes
  Cakkos szélek Földműves
  Fodrozódó szélek Iparos
2 Burokszerű aura Elhivatott
  Lengedező aura Léha
  Gömbszerű aura Jóindulatú
  Középen összeszűkülő aura Megalkuvó
  Terjeszkedő aura Erőszakos
  Hengerszerű aura Becsületes
  Lefelé szélesedő aura Fatalista
  Visszahúzódó aura Alázatos
  Pulzáló aura Makacs
  Csapkodó aura Vad
  Folyton változó aura Szórakozott
  Tölcsérszerű aura Számító

***

Felbukkanó színek:
A pillanatnyi gondolatokat, érzelmeket mutatják meg. Az aura állandóan változik, tehát hosszas figyeléssel ezek a színek akár radikálisan is megváltozhatnak. Minél erősebb a gondolat vagy érzelem, annál élesebben különül el a szín az aura alaptónusától. Éppen ezért egy felületes vizsgálódással csupán a legerősebb színeket, a színek karakterét láthatja a képzettség használója (a táblázatban a csoportok), de odafigyeléssel még az alapfokú auralátó is képes kivenni a halványabb árnyalatokat.
Az alábbi értelmezések nem kizárólagosak, Ynev különböző tudósai különbözőképp definiálják a színek jelentéseit. Az esetek többségében azonban ez a szín/érzelem vagy gondolat párosítás megállja a helyét.

1. Fehér Szeretet
2. Napsárga Bátorság
Arany Tettvágy
Okker Kétségbeesettség
Narancs Izgalom
3. Cinóber Boldogság
Pipacs Szégyen
Vérszín Harag
Bordó Bujaság
4. Rózsaszín Nagylelkűség
Világoslila Félelem
Sötétlila Sóvárgás
Mélykék Szomorúság
Égkék Nyugalom
Türkiz Szerelem
5. Fűzöld Gyanakvás
Smaragdzöld Készségesség
Olíva Keserűség
6. Acélszürke Depresszió
Ezüst Dac, kitartás
7. Fakóbarna Zavarodottság
Rozsdabarna Irigység
Rézszín Türelmetlenség
Gesztenye Gyanakvás
8. Fekete Gyűlölet

A színek tulajdonságai is igen fontosak:

1. Szikrázó Hirtelen jött
2. Tompa Nem komoly, határozatlan
3. Kavargó Visszatérő, nem először foglalkoztatja
4. Csíkozott Változó jelentése van (fontos a másik szín)
5. Pettyezett Hazugság
6. Fényes Az alanyt erősen foglalkoztatja
7. Fémes Erőltetett (az akarat uralkodik az érzelmeken)

***

Tartós színek:
Általában az egész aurát beragyogja. A tartós érzelmeket, gondolatokat mutatja meg, illetve itt látni egyéb tulajdonságokat is, mint például az illető faja, vagy az, hogy használt-e nekromanciát. A tartós szín szinte sosem egyszínű, mindenki aurája egy kissé szivárványszínű. Itt sajnos igen összetett az aura értelmezése, ezért nem lehet konkrét megfeleltetéseket tenni. Egyértelmű példa szinte nem is akad.
Álljon itt azonban néhány különlegesség, amire érdemes odafigyelni:

1. Egyszínű, szürkeárnyalatos Nem evilági lény
2. Lilás derengés Hatalomszavak használója
3. Barnás tónus Ork
4. Kékes tónus Ember
5. Zöldes tónus Elf
6. Narancsos tónus Törpe
7. Vöröses tónus Wier
8. Sárgás tónus Amund
9. Türkizes tónus Dzsenn
10. Olíva tónus Kobold
11. Okkeres tónus Gyíklény
12. Bordó tónus Óriás
13. Egyszínű zöld Alakváltó
14. Egyszínű napsárga Sárkány

Utolsó hozzászólások   [Ugrás a fórumhoz]

    Vendég Anonymous

    2003-01-18 08:34:59

    Elég jó,de kár,hogy csak Pap és Varázsló tanulhatja meg a mesterfokot!



    Vendég Anonymous

    2003-01-19 18:21:11

    Nem rosz,de szerintem a harcmuveszek is siman megtudnak tanulni Mf-en



    Jackal

    2003-01-26 11:13:22

    Bala:A foglalkozasbol meg nem adodik valakinek a jelleme.Egy megcsomorlott paraszt akit allandoan megalaznak, leneznek az szivesen elmenne orgyilkosnak csak eppen nincsen ra lehetosege.Ahogy szerintem a szakmak 90% a ide vonatkoztathato(pl peknek lenni az nem tom szelid -e vagy sem,de nem azert leszel pek mert szelid vagy hanem mert apad is az volt,nincs valasztasi lehetoseged).

    A masik meg az, hogy valaki lehet ideologiai,vagyonalapu,szadista vagy elmebeteg orgyilkos is(nyilvan van tobb kategoria is most a hasamra utottem).Ideologiai pl az arab terrorista, aki nem olne meg az arab gyerekeket, de az ellensegnek tekintett amerikaikra szarik ra.

    A penz alapunak ez munka, ot nem izgatja hogy kit ol meg,de pl o sem kinoz.Lehet total elmebeteg is, teljesen veletlenszeruen kimeli meg az eletet vagy valamilyen semat kovet(voros sarkany pl.),es vannak a szadistak akik az elvezetert meg a szenvedesert gyilkolnak.Ebbol talan az utobbi maradektalanul gonosz csak, a tobbi nem teljesen.

    Szerintem nem lehet beskatulyazni ezalapjan valakit, ezert ezek igy konkretan nem latszanak meg a jellemen.Az alap erzelmeket meg ugy is latod mert azok nagyon erosek, tehat akkor a munkara igy sem ugy sem kell kulon szin, vagyis szerintem nem latszik.



    Jackal

    2003-01-26 11:13:49

    Remelem ertheto volt mire akarok kilyukadni:)



    Vendég Luminas

    2003-06-03 18:36:35

    Kellene Cikk az auraleplezéshez is. Lehet, hogy megírom. :) Kívánjatok szerencsét!




belépés jelentkezz be    

Back to top button