Orson Scott Card: A hetedik fiú

Címkék

Orson Scott Card neve világszerte jól ismert a tudományos-fantasztikum rajongói körében. A Végjáték (Ender’s Game) és folytatása, a Holtak szószólója (Speaker for the Dead), valamint egyéb folytatásai révén szerzett hatalmas népszerűséget és elismertséget magának. E két könyvéért 1986-ban és 1987-ben is Hugo- és Nebula-díjat szerzett, ami egyedülálló a sci-fi irodalom történetében. Korunk egyik legmeghatározóbb sci-fi írójaként tartják számon.
Másik ismert és népszerű sorozata, amelyet talán legeredetibb alkotásának tartanak, a különleges, Teremtő Alvin Meséi című, jelenleg az ötödik kötetnél tartó fantasy ciklusa, melynek első darabja, az 1988-ban megjelent Hetedik fiú (Seventh Son) World Fantasy díjat nyert.
A XVIII. századi Amerikában a Miller családnak megszületik a tizenharmadik gyermeke, aki ráadásul egy hetedik fiú hetedik fia. A folklór szerint különleges ember válik belőle, teremtő, csodatévő, bármibe fog is, abban jó lesz – feltéve, hogy megéri a felnőttkort, ugyanis puszta létezése fenyegetés a világot befolyásoló sötét hatalmak számára. Mire tíz esztendős lesz, máris számos csodálatos dolog szereplője és szemtanúja.
Ebben az Amerikában pedig a folklór valóság: a ráolvasás, bűbáj, hexák és igézések a telepesek mindennapi életének részei; Angliában a hosszúéletű Cromwell után a puritánok megőrizték az uralmat, a Restauráció kora helyett a száműzött Stuartok Amerika délkeleti, rabszolgatartó tartományaiba menekültek, amit a Korona Kolóniáinak neveznek el, a keleti parton tarka, nemzetiségi kolóniák és az autonóm indián állam alkotja a John Adams és Benjamin Franklin által megálmodott Egyesült Államokat, az északi részen pedig a fundamentalista Zarándokok, följebb pedig az alattomos francia gyarmatok terjeszkednek, ahol még whiskyvel és fegyverrel fizetnek a fehérek skalpjaiért, George Washingtont pedig röviddel azután, hogy megtagadta a harcot Jefferson szedett-vedett seregei ellen, lefejezték, így aztán sosem lett elnök. Ebben az Amerikában a Mizzipy-folyó, a Hio, New Amsterdam és New Orange nevek szerepelnek a térképeken, az öreg Ben Franklin pedig a szóbeszéd szerint kora nagy varázslója volt.
A mi világunk Amerikájában a folklór, a nemzeti hagyományok, melyeket a bevándorlók sokszínű tömegei hoztak magukkal, fontos szerepet játszottak a telepesek életében és aktívan éltek az emberek emlékezetében – Card ezen a téren nagyon helyesen a megőrzött történelmi és kulturális értékekre támaszkodik, amitől valóságosabbnak és hitelesebbnek tűnik a mágikus Amerika világa.
Ami írásai mellett még bizonyítja, hogy Orson Scott Card nem csupán egy szűk rétegnek ír és dolgozik, az leginkább az, hogy a Locus magazin népes olvasótábora háromszor egymás után – 1988-ban, ’89-ben és ’90-ben -, s még egyszer, 1996-ban is odaítélte neki a magazin díját, pontosan ezért a sorozatáért Remélhetőleg, hogy azáltal, hogy magyarul is elérhetővé válik Teremtő Alvin története, újabb fehér foltot tűnik el Magyarországon a fantasy irodalom területén és Card életművét illetően.

(keményfedeles kiadás)
Kalandor kiadó, 2002.
Ára: 1990 forint

Utolsó hozzászólások   [Ugrás a fórumhoz]

    Alyr_Arkhon

    2003-01-14 14:41:27

    ID: 14223: Beszélő nevek irodalmi hagyománya, mint olyan? :) Mind Hobb, mind Card esetében kiemelkedően fontos, a nevek ilyenfajta funkciója, és a fordító jó érzékkel tapintott rá erre. Az, hogy nem teljesen következetes a dolog, az már más tészta, de itt valószínűleg nyelvi, mintsem komptenciabeli korlátok vannak. Amúgy mi a baj az utószóval? Egy zavaró szépséghibától elktekintve szvsz teljesen korrekt...



    Vendég Anonymous

    2003-01-16 14:02:43

    Nekem nincs komoly gondom vele, csak az elvont fogalmak mint személynevek elég meglepőek tudnak lenne - magyar szemmel. Meg lehet szokni, csak nagyon furcsa.

    A következetességet lehetett volna erőltetni, de hát ez van. Egyébként tényleg OK.

    Mikor lesz folytatás?

     

    Anonymus 14223



    Vendég SzelesiS

    2003-01-17 13:16:59

    2003 májusában, szeptemberében és novemberében.



    Vendég Anonymous

    2003-01-20 12:55:41

    Tényleg jó volt, noha nem annyira fantasy, inkább emlékeztet szépirodalomra. Viszont az ára a terjedelemhez képest igen combos, sőt! Az ár-érték arányon még lehetne javítani.;-)))



    jenoe

    2004-01-12 13:17:10

    jó ezt így, egy év távlatából nézni. 2004-ben is három kötet jelenik majd meg? :)




belépés jelentkezz be    

Back to top button